My Ads Test

Monday, 25 August 2014

Resepi Kerabu Tembikai


Assalamualaikum.

Alhamdulillah..Masih sehat sejahtera meneruskan ibadat puasa. Pejam celik pejam celik da 24 Ramadhan da weiiih..kurang seminggu lagi tu nak Raya :') ..Gila terharuu.

So ok, seperti yang tertera kat tajuk entry ni; Kerabu Tembikai.

Cuba bayangkan, menu iftar nanti ibu da masak lauk-pauk best-best...bertemankan pulak buah tembikai; Merah, juicy,,,crunchy-crunchy gituu...memang ummphh!!!..Terbaik lahh!


Korang pun compem buka feeling macam ni jugak.


Da habis potong tembikai, lepas tu?..Buang kulit nya terus?

Ada isi nya lagi tu..sayang nyaaaaa..

Jangan buangggg...!!..haa. Jangan tak tau, bahagian putih tembikai yang kita selalu buang tu boleh jadi ingredient best dalam kerabu nanti tau. Jom elakkan pembaziran makanan..Chewahh ;) Cuba la kerabu tembikai untuk menu berbuka hari ni ^^ ...senang sangat nak buat!

Resepi kerabu tembikai seperti kat bawah ni:

Ramuan A

1. putih tembikai yg lembut
2. cili padi 5 biji dihiris
3. bwg besar sebelah-dihiris bulat n halus
4. bwg kecil sebiji dihiris bulat n halus
5. serai sebtg dhiris halus



Ambil bahagian putih tembikai yang lembut. Asing kan kulit- Jangan terambil kulit tu ok.


 Hiris macam ni.


 B: Sos assam
 1. asam jawa satu sudu kecil (larutkan dalam air panas, then kita ambik dia punye air)
2. belacan dlm 2cm bkr dulu (juga boleh digantikan dengan sos ikan)
3. cili padi 5 biji
4. limau kasturi 2 biji
5. garam n gula


 
 Tumbuk ramuan 2, 3 dan 5. Lepas tu gaul dalam larutan asam jawa. Garam and gula secukup rasa (kau jangan lupa kau tengah puasa tau). Siap gaul kemudian perah kan limau kasturi- Gaul sebati. Ramuan B dah ready!


 Campur ramuan A dan B dlm satu bekas. gaul sampai rata. rasa garam dan gula (Eh, terlupa lagi :p). tutup dan simpan dalam bekas kedap udara. Refrigerate for 10 mins or so..This is to retain its juiciness and aroma ;) ..Nak buka nanti baru hidangkan.



Tadaaaa....~ ^.^
Oishii-desu...! Sedap. serious tak tipu. Try dulu baru tauu.

Hope you enjoy this recipe. Selamat Berbukaaa!

No comments:

Post a Comment