My Ads Test

Monday, 25 August 2014

..Duren duren - A repost


...tu dia raja buah marrriiiiiiiiiiiiii!
Assalamualaikum..dan salam Ramadhan :)

Family just came back from DC..(Ouh. Alhamdulillah. I like! :D)...dengan ini, of course la beliau-beliau tersangat busy settle kan errands tertunggak selama setahun lebih takde kat Malaysia.....Huehhuehhuehhh.

Tapi takpe, bantuan dan sokongan yang jitu daripada Mim (angah). Da lame tak balek Malaysia kan?...haaa, moh kite buli bibik Ireland ni..

Mane ade buli....actually she’s been a great help :) ...

...so last midterm break. (2 weeks ago)..I’m living with boxes100x. No kidding. Maka, dengan ini bibik dari sabah ni pun turut turun padang berhempas pulas mengerjakan proses pindah masuk rumah baru ni...but i’m loving it. I’ve been like this since forever ;) ..tu la keajaiban dan keindahan yang ramai orang tak tau pasal ‘selalu pindah-pindah’ ni...Haha.

Bercakap pasal cuti..aku nak cerita serba sedikit pasal pesta Durian time cuti hari tu (pesta la sangat kan kalau kat rumah)...Bila musim durian ni memang syiok. Satu bakul durian tu RM50 je bebbbb. Fuhhhh. Memang banyak durian la kitorang bantai kan :D

..Info menarik pasal durian:

Aih. Tetiba malas pulak nak cerita, korang google la sendiri..Taip macam ni --->> D U R I A N.

Tapi ade satu info ni yang aku rase macam harus dikongsikan dengan kamu semua. Actually this is a common and basic info. Tapi maybe tak ramai yang aware agak nye. Ni tips supaya bila kau beli durian (dalam kes, si penjual tak kopek lagi durian la. Kalau da kopek kau mintak kat tauke kau nak rase seulas, dua ulas, atau sebiji durian terus)



 Makan durian ramai-ramai memang best. Lagi-lagi lepas habis makan masing-masing lawan sendawa+kentut.. Haaa (t_t)


Tips to buy GOOD durians; The infamous 5 ‘S’.. :

1. Stalk – in good condition. Not frail, or broken, etc

2. Spike- Nice spikes. Sharp..

3.  Smell- rrrrreally strong and wonderful aroma. Waweeee~~~

 4. Shake – lift up the durian to the side of your ears. Shake the durian gently. You’ll hear a little shakes inside.This indicates that the Durian is ripe enough to be eaten.

5. Shape – A nice shape. Big, round,, basically the durian is in a good condition ;)

(source: Ayah :p)

Orang Malaysia memang kreatif dan innovatif. Dari Durian dorang buat tempoyak, buat bubur, buat dodol, lawar..dan macam-macam lagi. Sangat kesian pada mereka yang tak makan durian (sambil geleng kepala). 

Tapi, kena berpada-pada bila makan durian..penghidap asthma, darah tinggi dan kencing manis kena kawal pemakanan durian anda. Sebab durian ade kandungan gula, kanji dan kolesterol yang sangat tinggi. Selain itu, kalau makan durian banyak sangat boleh menyebabkan badan terasa panas...chewah. bajet doctor :p

Khasiat durian?.. Hmm. No idea. And again, korang google lagi sekali k. Tapi taip macam ni -->> D U R I A N + K H A S I A T..

..tapi banyak jeh orang tua-tua kongsi petua pasal durian ni. Misal nye, kalau badan terasa panas sebab melantak banyak sangat durian; tuang air minuman ke dalam kulit durian yang kosong. Pastu minum dari situ. Dimulakan denagn selawat. Insya’allah..lagi satu, tangan kau bau lepas kau melantak durian lepas tu segan takut orang tercium bau tersebut, kau basuh tangan dalam air tadahan kulit durian.. Insya’Allah bau tu hilang. Atau berkurang bau yang kuat tu.



Lawar Durian ^^




Cubalah resepi ni sebagai menu berbuka puasa;

Bahan-bahan:


1.       1. Empat atau lima ulas durian (isi nya tebal)
2.       2. Bawang merah – 3 biji
3.       3. Cilipadi – 4 biji
4.       4. Santan kelapa
5.       5. Secawan air suam
6.       6. Garam secukup rasa

Cara-cara:

1.        1-Hiris cilipadi dan bawang kecil halus-halus
2.      2 -Taburkan hirisan tadi kedalam mangkuk yang berisi durian
3.      3 -Bancuh santan bersama air suam, kemudian tambah kan garam secukup rasa. Kacau hingga sebati
4.      4 -Tuangkan santan yang da dibancuh tadi kedalam mangkuk yang berisi hirisan 5-bawang+cilipadi+durian...

*kuah santan jangan sampai tenggelamkan durian.
*kalau lawar terung, teknik yang sama cuma gantikan cilipadi dengan lada hitam. Dan terung hendaklah   digoreng terlebih dahulu..tapi untuk durian JANGAN letak lada hitam.

SIAPPPP! ..senang je kan?..kau lelap mata pun bole buat ;)

Lawar Durian is the traditional dish from Negeri Sembilan (my mum’s hometown. Hoho ;D )..its simple yet appetizing. You eat it with rice, together with ulam-ulam, ikan masin...Fuhhhhhhhh! the creamy gravy, and the rich texture, plus a kick of hotness from cili padi. This simple aromatic delicacy is simply irresistible! You try it first ok :D ...

Selamat Mencuba. And selamat berbuka puasa! ;)

No comments:

Post a Comment